We hebben allemaal emoties en gevoelens.

Emoties die we als fijn ervaren en emoties die we als naar of vervelend ervaren; die we liever niet hebben. Die stoppen we liever weg of negeren we.

Een (echt)scheiding roept meestal veel emoties en gevoelens op, het is één van de meest stressvolle en ingrijpende gebeurtenissen die een mens kan meemaken in z’n leven.

Je kan je helemaal overspoeld voelen door je gevoelens in die periode. Een periode waarin je vaak ook veel zakelijke en practische dingen moet regelen en afspreken. Dat kan een moeilijke combinatie zijn.

Het kan zijn dat je je emoties en gevoelens parkeert, totdat dat geregel gedaan is. Of dat het practische gedoe je juist houvast geeft, maakt dat je niet ten onder gaat…..

Hoe je ermee omgaat en of dat een bewuste keuze is of dat je lichaam/je onbewuste dat voor je regelt, het is allemaal oké, dat is jouw manier.

Misschien dat je niet helemaal tevreden bent over hoe je het nu doet of  helemaal niet tevreden, dan heb je wellicht iets aan de volgende tips en opmerkingen:

  • Foute of onterechte gevoelens bestaan niet; je voelt wat je voelt, bemerk dat en probeer er geen oordeel over te hebben.
  • Laat je emoties en gevoelens er zijn, neem er de tijd voor, ze zijn er niet voor niets.
  • Als ze er op een ‘ongeschikt’ moment zijn, probeer ze dan te parkeren om er op een ander moment wel aandacht aan te geven.
  • Als je je overspoeld voelt door je emoties weet dan dat ze zijn als een golf , ze zwellen aan tot een piek en zwakken dan weer af. Dat weten, kan een steun of geruststelling zijn; het gaat weer voorbij….
  • Probeer je bewust te worden van wat je voelt; als je een onbestemd gevoel hebt ergens in je lijf, ga er dan met je aandacht naar toe.Wat voel je? Wat zijn de lichamelijke sensaties? Doet het je ergens aan denken; komen er beelden, woorden, situaties bij je naar boven?
  • Geef uiting aan je emoties en gevoelens, deel ze op een manier en/of met iemand, zodat het goed is voor jou. Door te praten, schrijven, tekenen, schilderen, bewegen…….

Deze opsomming is min of meer in willekeurige volgorde, gebruik eruit wat voor jou prettig en passend is.

Als je meer wil lezen over hoe je grip kan krijgen op je emoties, lees dan het EmotioneleHulpBijScheiding eBoek. Daarin staan meer info en tips. Je krijgt er ook een goed beeld over mijn ideeën en werkwijze.

Wil je ‘gestructureerder’ met je emoties en gevoelens aan de slag of heb je behoefte aan begeleiding bij het verwerken van je scheiding en het maken van een ‘nieuwe start’ na de scheiding, dan is het 7 Stappen Traject Opbloeien-na-scheiding wellicht iets voor jou.